Welkom bij Bootverhuur Andijk IJsselmeer

Zeilen Andijk

Foto impressie, klik op de kleine foto.

bootverhuur andijk ijsselmeer

bootverhuur andijk ijsselmeer

bootverhuur andijk ijsselmeer

bootverhuur andijk ijsselmeer

bootverhuur andijk ijsselmeer

Algemeen:

Andijk als zelfstandige gemeente bestaat nog geen 200 jaar. In het begin was het niet veel meer dan een verzameling huizen tussen aanduidingen als Kathoek en Fluithoek, letterlijk aan de dijk gelegen. Na eeuwen van bestuurlijk gerommel in dit deel van West-Friesland werd het gebied in het midden van de zeventiende eeuw eerst kerkelijk zelfstandig en kwam er later onder de Fransen een eigen burgerlijk bestuur. Over de vroegste geschiedenis van Andijk worden nog steeds ontdekkingen gedaan. In 2005 hebben opgravingen bij de Fruittuinen bijvoorbeeld overblijfsels van een waterput en schuurtjes uit de bronstijd blootgelegd.

In januari 1916 woedde er een hevige storm en tal van dijken om de Zuiderzee bleken te laag en te zwak. Op enkele plaatsen braken de dijken zelfs door. Ook hier had de dijk het zwaar te verduren en hield ternauwernood stand. Na de storm verdween de smalle rijweg op de dijk en werd de dijk verzwaard en een meter opgehoogd. Aan de voet van de dijk kwam de nieuwe Dijkweg. Zo'n 300 opstallen moest worden gesloopt of verplaatst. In de polder ontstonden nieuwe wijken langs nieuwe wegen. Er moesten 25 nieuwe bruggen worden gebouwd. De Kleingouw werd daardoor de belangrijkste doorgaande weg. Ook de Knokkel, Middenweg, Hoekweg en Molenweg dateren uit die tijd. Andijkers moesten na eeuwen van de dijk af. De stormramp zorgde ook voor een versnelde drooglegging van de Zuiderzee. Nog in het stormjaar 1916 werd een wetsontwerp voor de drooglegging aangenomen en tien jaar later werd begonnen met de bedijking van de Andijker Proefpolder. Op 18 augustus 1927 viel deze polder droog.

Door de bouw van het poldergemaal Het Grootslag (nu het Poldermuseum) in 1871 en de uitbreiding daarvan in 1883 werden molens voor de waterhuishouding overbodig. De tuinders gingen zich meer oriënteren op de bloembollencultuur, die een van de voornaamste bronnen van inkomen in Andijk werd. In de crisisjaren verlieten veel kleine tuinders het dorp of emigreerden. De oorlog ging aan Andijk zelf betrekkelijk rustig voorbij. De polder vormde door z'n ontoegankelijkheid wel een ideaal toevluchtsoord voor wie moest onderduiken. Na de oorlog volgde een emigratiegolf. Met als uitschieters de jaren 1947-1953 vertrok tot 1965 bijna 15% van de bevolking, voor het merendeel naar Canada. Oorzaak waren de slechte economische omstandigheden in de tuinbouw.

Van een rendabele bedrijfsvoering in Andijk kon pas sprake zijn na de daadwerkelijke ruilverkaveling van de polder Het Grootslag tussen 1973 en 1979. Daarmee heeft de complete metamorfose van het landschap van Andijk door de overgang van de vaar- naar rijpolder, zijn beslag gekregen. Steeds meer bedrijven verplaatsen zich vanaf 1974 dan ook vanuit de lintbebouwing naar de verkaveling. En dat schept ruimte voor een echt centrum van het dorp, met een raadhuis, postkantoor, zwembad, dorpshuis, een eigen winkelcentrum (1973). Maar toch vooral woningbouw, waardoor het inwonertal weer kan groeien. Dat gebeurt ook en vooral door import van stedelijke bevolking. De Bangert ontwikkelt zich tot een tweede woonkern. Sinds 1 januari 1979 is de gemeentelijke herindeling van West-Friesland Oost een feit. De grillige zuidgrens van de gemeente is daarbij in zuidelijke richting verplaatst en ligt nu in het midden van het water van de Kadijk, waarmee het grondgebied van de gemeente naar 2260 ha werd uitgebreid . En per 1 januari 1990 is daaraan door een bestuurlijke indeling van het noordelijk deel van het IJsselmeer een aanzienlijk gedeelte IJsselmeerwater toegevoegd.

Toeristische informatie:

Het watersportcentrum ligt aan de rand van het dorp Andijk, dat met een totale lengte van bijna 12 kilometer nog geen zevenduizend inwoners telt. Beroemd om z'n bloembollen en de bakermat van de nationale zaadcultuur. De havenmeester heeft een plattegrond en folders voor u klaarliggen.

Langs het IJsselmeer vindt u recreatiegebied de Vooroever. De Vooroever is een langgerekt aaneengesloten recreatie- en natuurgebied van ongeveer 144 hectare. De Vooroever is zeer geschikt om te wandelen, te picknicken of om gewoon op het strand zitten. Daarnaast is het een broedgebied voor vele vogels, interessant voor natuurliefhebbers!

De West-Friese omringdijk is het bezoeken waard. De dijk is 126 kilometer lang en stamt uit 1250. u kunt hier fietsen en wandelen, met aan de ene kant uitzicht op het IJsselmeer, aan de andere kant de lintbebouwing van de Dijkweg. De dijk loopt door heel West-Friesland en biedt u steeds een ander uitzicht. Op omringdijk vindt u meer informatie.

Kinderen kunnen hun hart ophalen bij kinderboerderij de Put. De boerderij biedt onderdak aan diverse geiten, schapen, konijnen, hangbuikzwijntjes, kippen en pauwen. Op werkdagen is de kinderboerderij tussen 9.00 uur en 16.00 uur vrij toegankelijk. Rondom de kinderboerderij zijn speelweiden, wandelpaden en een trimbaan aangelegd. Ook aan de hele kleintjes is gedacht. Er staan diverse speelobjecten voor kinderen van ongeveer twee jaar.

Havens:

Jachthaven Andijk (uit de watersportalmanak.nl)

De haven is gelegen buiten de IJsselmeerdijk maar wordt zelf beschut door een dijk rondom de haven. Een tiental lange drijvende steigers met om en om een vingerpier bieden plaats aan +/- 600 schepen. Alle steigers zijn voorzien van elektra- en watertappunten die met een sep key systeem werken. Deze betaalsleutel is bij de havenmeester te verkrijgen tegen een borg van € 20,00. Met het betaaltegoed kunt u stroom, water en de wasserette voldoen. Voor vaste ligplaatshouders geeft de key ook toegang tot de sanitaire voorzieningen maar ook passanten met een key kunnen hier gebruik van maken. Voor passanten zonder key zijn er aparte douches en toiletten. Al deze voorzieningen zien er fantastisch uit, u waant zich in een 5-sterren hotel. Het grote havengebouw herbergt niet alleen deze voorzieningen maar ook het havenkantoor, een restaurant, watersportwinkel, scheepsmakelaardij, jachtverhuur en een werkplaats van een scheepstimmerman. Op het haventerrein vindt u alles wat nodig is voor de winterberging van uw schip. Drie knotsen van havenloodsen, een scheepskraan met afspuitplaat en een helling. Niets ontbreekt aan deze haven. De haven is dan ook sterk gericht op vaste ligplaatshouders. Voor de kinderen is er een bescheiden speelplaats. Met het in de nabijheid gelegen overdekte zwembad, Het Grootslag is een deal gesloten dat gasten gebruik mogen maken van de dit bad tegen een gereduceerd tarief (€ 2,00).

Al jaren gaat het gerucht rond dat er rond de haven niets te doen is. Laat ik een poging ondernemen om hier verandering in te brengen. Als eerste het restaurant 1619 Eten en Drinken. Tot voor kort stond het restaurant in Jachthaven bekend als een van de slechtste die u rond het IJsselmeer kon treffen maar de nieuwe ondernemer, die ook het bekende restaurant Meijer's in het kerkje van Andijk uitbaat, heeft het beheer overgenomen sinds januari 2007 en niet zonder gevolgen. Met een brigade uitermate vriendelijk personeel en professionele koks in de keuken wordt het tijd dat de oude verhalen uit de wereld worden geholpen. Een modern ingericht restaurant met lounge en een gezellig zonneterras zijn een bezoek van u dubbel en dwars waard. Een van de gasten maakt een treffende opmerking aan het eind van de maaltijd naar de bediende dame hier was niets mis mee. Wilt u het verderop zoeken, met uw jacht als onderpand krijgt u van de havenmeester gratis een fiets mee (er is nog nooit één fiets niet terug gekomen), dan is er in Andijk best wat te beleven. Aan eet- en drinkgelegenheden niets te kort. Aan de Dijkweg bevindt zich bruin café Het Ankertje, het luxe restaurant Meijer's en verderop langs de Dijkweg is het Dijkhuis gevestigd. Het poldermuseum ligt over de dijk en het centrum van Andijk ligt op 3,5 km afstand. Op het havenkantoor is de sympathieke havenmeester Paul de Groot, er zijn er meer maar ik trof Paul, altijd bereid u meer informatie te geven. Hij kent de omgeving op zijn duimpje.

Conclusie: Jachthaven Andijk krijgt maar bezoek van een beperkt aantal passanten. Misschien komt dat door het negatieve vooroordeel wat in de loop van de jaren is gegroeid. Zeker als een slecht restaurant en weinig vertier in de omgeving dit versterken. Maar iedereen die deze mening nog altijd aanhangt adviseer ik weer eens een kijkje te gaan nemen. Deze haven kan concurreren met veel moderne Marina´s langs het IJsselmeer. Zeker op basis van het eurootje per meter. De haven geeft een zeer nette indruk, even als het personeel. Een havenpaal die aan de wandel gaat en een ietwat trage gratis internet verbinding ben ik al lang vergeten, wie gaat er nu in zo´n mooie haven achter een PC zitten. Andijk, een goed bewaard geheim staat op de havenfolder, ik hoop dat ik u een mooi geheim heb verklapt.

In Andijk vindt u alle winkels die u voor uw dagelijkse en niet zo dagelijkse boodschappen nodig hebt. De dagelijkse boodschappen kunnen worden gedaan bij de Spar in het vakantiedorp Het Grootslag op ongeveer 800 meter (ook op zondag geopend).

Van een degelijke Hollandse maaltijd tot een exotische rijsttafel, van een sappige biefstuk tot een Turkse pizza en van een patatje oorlog tot haute cuisine (Restaurant Meijer's in de oude kerk op het buurtje, net onderaan de dijk tegenover de havens) in Andijk vindt u het allemaal. Tel daarbij een flink aantal café's en dorpshuizen op, en uw avond uit in Andijk is compleet.

 

 

 

bootverhuur andijk ijsselmeer waddenzee