Welkom bij Bootverhuur Wadennogmeer Den Helder Waddenzee

Zeilen Den Helder

Algemeen:

Den Helder is ooit begonnen met het ontstaan van Huisduinen, een walvisvaardersdorp. Geleidelijk groeide het uit tot het Den Helder dat we nu kennen. Een stad die binnen de linies van de forten werd gebouwd. Later vormden een aantal wijken daar omheen. De ruimte tussen de verschillende stadsdelen is karakteristiek. Den Helder is een stad met een sterk maritieme inslag. Zeevaart, het reddingswezen, de offshore en de Koninklijke Marine natuurlijk.

De marine heeft jarenlang het imago van Den Helder bepaald. Maar de marine kromp in, Den Helder dreigde een stad zonder gezicht te worden. Maar mede door een enthousiast bestuur en dito organisatie heeft de stad zichzelf teruggevonden. Door het koesteren van de cultuurhistorie, de verhalen van de zeevaarders en de daarmee samenhangende heroïek heeft Den Helder haar eigen kernwaarden herontdekt. De komende jaren wordt het Stadshart aangepakt. De voormalige marinewerf Willemsoord is gerestaureerd, de stellingen gerenoveerd. Den Helder is in beweging als nooit tevoren.

Een markante stad in de periferie. Waar rust, ruimte en frisse lucht geen illusies zijn maar werkelijkheid.

Toeristische informatie:

In de Oranjerie, gelegen in het centrum van de stad, vindt u niet alleen een schitterende collectie kleurrijke tropische planten, maar ook de eerste Japanse tuin met stromend water in Europa. De verzameling tropische planten en bomen uit de hele wereld is in vele jaren opgebouwd en stelt de bezoekers in staat een botanische wereldreis te maken. Zo vindt u er sinaasappelbomen, bananenplanten, orchideeën, palmen, agaven, etc.

Weinig steden hebben een zo grote diversiteit aan natuur te bieden als Den Helder. Den Helder heeft zee en strand, bossen en duinen, prachtige weiden, poldertjes en zelfs een heus wad. Dankzij het op vele plaatsen ingestelde ecologische beheer, dat tot nationale erkenning leidde, zijn grote delen van Den Helder tot unieke natuurgebiedjes verworden. In beschermde natuurgebieden als de Grafelijkheidsduinen, De Nollen en het Balgzandpoldertje kunnen planten- en dierenliefhebbers dan ook hun hart ophalen. Den Helder heeft een uitgestrekt duingebied en een zeven kilometer lang, heel mooi en schoon strand.

De Donkere Duinen/Mariëndal is een drukbezocht natuurgebied. De gemeente laat hier de natuur vrijwel haar gang gaan. Het streven is in dit stukje natuur weer de vegetatie te krijgen die oorspronkelijk bij Den Helder hoort. Importbomen als dennen worden bijvoorbeeld niet opnieuw aangeplant. Behalve voor een boswandeling is het gebied geschikt voor andere vormen van recreatie; er zijn onder andere een hertenkamp, een dierenweide en picknickplaatsen. Geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Rondom Fort Kijkduin ligt een schitterend duingebied dat de Grafelijkheidsduinen heet. Ooit gebruikte de Graaf van Egmond dit terrein als jachtgebied. Sinds 1993 is het in beheer bij de Stichting Het Noordhollands Landschap. Er loopt een kleine kudde Schotse Hooglanders die zorgen voor een afwisselende vegetatie. Het laagste deel van het gebied is een natte duinvallei geworden door een eenmalige, mechanische ingreep. In dit lage deel vinden we nu grote aantallen watervogels. In het noordelijke deel is een wandelpad en de rest van het terrein is goed te overzien vanaf het pad rond deze duinen.

Havens:

Jachtwerf Den Helder is centraal gesitueerd tussen de industriehaven en het stadshart. De binnenstad bereikt u in circa 5 minuten, met alle voorzieningen, warenhuizen en een levendige horeca. Varend bent u na 400 meter bij de sluis

De haven van de MWV is gepositioneerd in de binnenhaven van Den Helder. De haven ligt op loop afstand van het centrum van Den Helder.

De haven heeft 48 vaste ligplaatshouders, tijdens hun afwezigheid worden deze plaatsen beschikbaar gesteld aan passanten. Voor schepen van 11- meter of meer zijn er, in beperkte mate plaatsen aan de buitenzijde van de steigers.

Op de steigers zijn voorzieningen voor stroom en water. Het passantengeld bedraagt € 1,00 per nacht per meter + € 0,80 toeristenbelasting. Stroom en watergebruik zijn gratis

Voor velen is de jachthaven van de Koninklijke Marine Jachtclub een doorgangshaven. Op doorreis is het ook een prima locatie. In de haven vindt je bijna uitsluitend zeilers, van allerlei pluimage en landen. Want behalve Nederlanders vindt je hier ook Engelsen, Duitsers, Denen, Zweden, Noren die de haven gebruiken als tussenstop naar andere watersportgebieden. U bevindt zich op militair terrein staat op een bordje. Eigenlijk is in de haven niets te beleven, de haven ligt ver vanaf Den Helder Centrum en in de haven is nog geen droog broodje te verkrijgen, maar daar komt ook niemand voor naar de KMJC. Zoals gezegd is het als tussenstop ideaal, maar er is meer: Vrijwel iedere watersporter kent de befaamde nasi en bamimaaltijden (7,75 Euro) van het clubhuis. Op originele Indische wijze, zoals die bij de Marine gebruikelijk is. Ook is er een leuke bar in het clubhuis, waar sterke verhalen worden uitgewisseld door zeilers van diverse pluimage. Verder zijn er perfecte douches bij het Marinegebouw.

Winkels:

De belangrijkste winkelstraten zijn de Beatrixstraat, Keizerstraat, Spoorstraat en Koningstraat, maar ook de Californie- en Wezenstraat maken deel uit van de winkelronde, evenals winkelcentrum de Kroonpassage en het Julianaplein.

U kunt voor de zaterdagmarkt terecht in de Beatrixstraat. Deze straat is een belangrijke en druk bezochte winkelstraat in het centrum van Den Helder. Circa 45 kooplieden bezetten wekelijks de kramen op deze Helderse zaterdagmarkt in de binnenstad.

Horeca:

Voor wie wil uitgaan in Den Helder is er keus genoeg. Eerst natuurlijk lekker uit eten, bij de Griek, Indiaas, of op zijn hollands. Daarna naar het theater, of natafelen in het bruin café. Ook live muziek en dj-contests zijn in Den Helder schering en inslag. Van Rock-festivals tot klassieke concerten er is altijd wel wat te doen! En je kon nog nooit zo gemakkelijk van een ander sfeertje proeven, want de meeste gelegenheden bevinden zich allemaal in en om de Koningstraat.