Welkom bij Bootverhuur Wadennogmeer Hindeloopen IJsselmeer

Zeilen Hindeloopen

Algemeen:

Hindeloopen (Fries: Hylpen of (verouderd) Hynljippen, Hindeloopers: Hielpen) is een stadje in de gemeente Nijefurd, provincie Friesland (Nederland), gelegen aan het IJsselmeer. Op 1 januari 2006 telde het stadje 870 inwoners. Het is daarmee een van de vrij kleine Friese elf steden.

Hindeloopen heeft een sterk van het Standaardfries afwijkend dialect, het Hindeloopers, dat zich daarvan vooral onderscheidt door het behoud van de middeleeuwse klinkers.

Hindeloopen kreeg in 1225 stadsrechten en is een van de Friese elf steden. Hoewel het geen haven had maar slechts een rede in de Zuiderzee, was Hindeloopen lange tijd een belangrijke hanzestad en vissersplaats. De visserschepen droegen de lettercode HI.De grote bloeiperiode van het stadje lag tussen 1650 en 1790, toen Hindeloopen een grote vloot bezat van ruim tachtig schepen. Aan de kapitale 17e en 18e eeuwse kapiteinshuizen is nog te zien hoe rijk de Hindeloopers waren.

Hindeloopen vormde een zelfstandige gemeente, tot het in 1984 samen met Workum, Stavoren en een groot deel van Hemelumer Oldeferd opging in de nieuwe gemeente Nijefurd.

Toeristische informatie:

Alhoewel Hindeloopen klein is, zijn er veel bezienswaardigheden zoals de Westertoren, de Hervormde kerk, het voormalig stadhuis, het voormalig Havengebouw, de voormalige visafslag en de oude vissershaven.Verder is er het Hidde Nijland Museum met Hindelooper schilderkunst, kostuums en scheepvaarthistorie en het eerste Friese Schaatsmuseum.

Hindeloopen had vroeger zijn eigen klederdracht. Tegenwoordig toont alleen de folkloristische zang- en dansgroep "Aald Hielpen" de klederdracht nog bij optredens in Hindeloopen of ver daarbuiten, tot Amerika en Japan toe. Ook de Hindelooper schilderkunst is wereldwijd bekend.

Tegenwoordig is Hindeloopen vooral in trek bij toeristen die vooral in het voorjaar en in de zomer het stadje bezoeken. Ook heeft Hindeloopen een grote jachthaven. En een kleinere oude gemeente vissershaven, deze is thans een passantenhaven van de Vereniging Hylper Haven. De voormalige zuiderzeesluis (van 1785) wordt nog steeds met de hand bediend, de sluis is 20 meter lang, 5 meter breed en de drempelhoogte is 1 meter 30. De sluis is van mei tot oktober geopend en anders op afspraak voor doorvaart.

Dankzij de watersport en musea zijn er ondanks het geringe inwonertal (800) relatief veel voorzieningen in Hindeloopen. Zo is er een kleine middenstand en een 10 horecagelegenheden. De jachthaven Hindeloopen is een 4-sterren jachthaven met tal van voorzieningen, zoals een overdekt zwembad, sauna, kegelbanen, watersportwinkels etc. De oude gemeente vissershaven van de vereniging Hylper Haven, biedt ook gelegenheid voor overnachting met alle nodige faciliteiten. Verder zijn in de nabijheid van Hindeloopen 3 campings, in de stad Hindeloopen 3 pensions en 2 hotels.

Havens:

U kunt Hindeloopen gemakkelijk aanvaren, maar pas op: als u vanaf het zuiden komt is de verleiding erg groot om de kortste weg te nemen. Tussen de toren van Hindeloopen en de vaargeul naar de haven ligt een ondiepte, u zou niet de eerste zijn die gesleept moet worden door de KNRM.

De binnenhaven in Hindeloopen wordt beheerd door de vereniging Hylper Haven. Deze haven is een echte passantenhaven. Ligplaatsen aan de kade en bij drukke dagen wordt het “stapelen”. Havenmeester is de heer Hoekstra. Voor een schip tot tien meter betaalt u elf Euro. Toeristenbelasting loopt op met de scheepslengte en niet met het aantal personen aan boord. Maximale diepgang is 2,40 meter .

Qua faciliteiten biedt de haven weinig, maar de ligging in de dorpskom is bijzonder fraai. Water is aanwezig, elektriciteit is beperkt en sinds kort zijn de nieuwe toiletten geopend. Onlangs zijn nieuwe sanitairgebouwen gerealiseerd, de toiletten kunnen gebruikt worden, douchen kan men (gratis) in de naastgelegen Jachthaven Hindeloopen.

Hindeloopen is een mooie uitvalsbasis naar de eilanden en naar bestemmingen richting het zuiden. Maar ook een prima tussenstation voor passanten. Vooral gezinnen met kinderen kunnen hier uitstekend terecht voor een of meer dagen. Veel faciliteiten voor de kinderen en direct gelegen aan het pittoreske Hindeloopen, daardoor geliefd bij toeristen op het land én bij de watersport.

Vanouds heeft Jachthaven Hindeloopen een de naam een exclusieve haven te zijn. Maar vanouds is niet meer. Het is een zeer complete jachthaven met veel mogelijkheden. 650 ligplaatsen en altijd plaats voor passanten. Bij het binnenvaren vindt u direct aan stuurboord het havenkantoor waar men u even helpt met aanleggen om u vervolgens een leuk plekje aan te wijzen.

Faciliteiten heeft de haven meer dan voldoende: Water en elektriciteit op de steiger (gratis), een zeer complete werkplaats voor onderhoud en reparatie, een ruim gesorteerde watersportwinkel met een groot aanbod van kleding, een croisanterie met een ontbijtservice, een zwembad met sauna, een uitstekend restaurant Sailors Inn met betaalbare menu's, een kindercrèche met begeleiding, aparte sanitairgebouwen voor passanten en vaste ligplaatshouders, een kinderboerderij.

Internet is op de haven aanwezig, u kunt een ticket kopen in het havenkantoor en in de watersport winkel, maar de prijzen zijn exorbitant hoog net als in Enkhuizen: 5 euro voor 50 minuten en 16 Euro voor een dag.

Kleine winkeltjes met Hindelooper kunst en prullaria. Maar bovenal is het leuk wandelen in Hindeloopen. Talrijke kleine straatjes, klassieke bruggen en een mooi uitzicht over het IJsselmeer.

De stad ken vele leuke restaurantjes