Welkom bij Bootverhuur Wadennogmeer Lemmer IJsselmeer

Zeilen Lemmer

Algemeen:

Lemmer is de zeer authentieke en sfeervolle hoofdplaats van de Zuid-Friese gemeente Lemsterland. Lemmer heeft een sterke aantrekkingskracht op liefhebbers van watersport. Met zijn prachtige zandstrand, bruisende centrum en het grootste nog in werking zijnde stoomgemaal van Europa boeit de Poort van Friesland iedereen.

Het oude vissersdorp is tegenwoordig een van de gezelligste watersportcentra van Friesland. Lemmer vormt de verbinding tussen het IJsselmeer en het Friese merengebied. Voor de ingang van de haven staat ‘De Vuurtoren' die ooit schitterde in de gelijknamige, beroemde film van Pieter Verhoeff. Even verderop treedt de watersporter Lemmer binnen door de historische Lemstersluizen uit 1888 met bijbehorende sluiswachtersluisjes.

Dwars door het dorp loopt vaarwater 't Dok. U kunt het oude centrum beleven vanaf het water, maar voor wie aanlegt, heeft Lemmer veel verrassende bezienswaardigheden in petto. Bovendien biedt het sfeervolle centrum na een dag zeilen of fietsen talrijke restaurants en terrassen waar het culinair goed vertoeven is. Wilt u geen enkel historisch pand of bijzonder plekje missen, dan kunt u een speciale dorpswandeling van 1,5 km maken die u langs alle bezienswaardigheden voert.

Toeristische informatie:

De bekendste bezienswaardigheid in Lemmer is zonder meer het grootste nog werkende stoomgemaal in Europa: het Ir.D.F. Woudagemaal. Dit indrukwekkende gemaal uit 1920 heeft de unieke status van werelderfgoed en is beslist een bezoekje waard.

In de Oudheidkamer is te zien welke gevolgen de vervening had in deze streken en de afsluiting van de Zuiderzee voor Lemmer. De Oudheidkamer benadrukt in de collectie de betekenis van al die veranderingen voor de inwoners van Lemmer en omstreken.

Daarnaast toont de Oudheidkamer een grote collectie van het befaamde Lemster 'kerfsnede'-aardewerk.

Ruim 40 Indian motorfietsen vormen de basis van de museumcollectie van het unieke Indian Motor Museum. Bezoekers uit de hele wereld komen speciaal naar Lemmer voor dit museum.

Het duikmuseum toont een grote collectie duikmaterialen en - pakken uit verschillende perioden in onze geschiedenis. De collectie is overzichtelijk, omdat gebruik wordt gemaakt van etalagepoppen in allerlei duikuitrustingen. Naast het duikmuseum bevindt zich een duikwinkel. De toegang tot het museum is gratis.

Havens:

Het is altijd druk in Lemmer. Lemmer is een watersport verzamelstad. Alles kom je hier tegen op het water. Kleine rubberbootjes met een kistje bier aan boord, grote motorjachten, zeilschepen en platbodems. Lemmer kun je bereiken vanaf het Prinses Margrietkanaal en natuurlijk vanaf het IJsselmeer. Komende vanaf het zuiden volgt u gewoon de dijk aan stuurboordkant, denk wel even om het vrachtverkeer. Vanaf de westkant dient u op te letten bij de Steile Bank. Dit is zeer ondiep en wordt aangegeven met paaltjes. Vervolgens vaart u op de ton KL1-VL2 af en volgt de route naar Lemmer.

Houdt vervolgens de groene betonningslijn aan stuurboord en u heeft geen last van ondiepte. Als eerste invaart aan bakboord ziet u de Industriehoek, vervolgens passeert u de Jachthaven Friese Hoek met de ingang aan de zuidzijde. Als u in het centrum wilt liggen kan dat ook. Volg het vaarwater en u vaart recht af op de Lemstersluis (4,50 Euro). Vervolgens passeert u nog een brug en u bent in De Lemmer zoals de Friezen dat noemen. Hier kunt u een ligplaats zoeken of indien geen plaats nog een brug verder varen, daar zijn ook steigers met stroom en water.

Het liggen in Lemmer is uitstekend al wil het er wel eens erg druk en rumoerig zijn. Met name in de Lemster Week is het een en al feest in Lemmer. Vooral tijdens de dagen dat Skûtsjesilen Lemmer aandoet is het bomvol. Toiletgelegenheid en douches vindt u in een (nette) container op het parkeerterrein achter de watersportwinkel. Toilet 0,20 Euro en douchen 0,50 Euro.

De Lemstersluis trekt altijd veel belangstellenden om het vertier dat watersporters zouden maken door fouten in de sluis. Volgens de sluismeester is dat grote onzin, want er gaat vrijwel nooit iets fout. “Mensen willen wel eens ruzie maken met voordringers, maar dat is het eigenlijk ook. In drukke tijden, toen de Prinses Margrietsluis nog niet voor watersport bediend werd, schutten we dagelijks 400 tot 600 boten. Tegenwoordig is de Prinses Margietsluis ook voor watersporters ( en gratis) schutten we 150 tot 200 schepen per dag. Iedereen kan een jaarkaart kopen voor 59 Euro en dan is het schutten echt niet prijzig meer. Bovendien is die 4,50 Euro ook voor alle bruggen in Lemmer”.

Jachthaven De Punt ligt direct aan het IJsselmeer. Een unieke locatie, aan de baai van het Friese Lemmer! Deze situering maakt de haven tot een ideale uitvalsbasis voor liefhebbers van groot diep vaarwater waaronder het IJsselmeer en de Waddenzee worden gerekend. Maar ook de beschutte Friese binnenmeren en vele vaartjes en kanalen zijn direct en eenvoudig vanuit de jachthaven bereikbaar.

Winkels:

Iedere donderdagmiddag van 13.30 tot 18.00 uur vindt de markt in Lemmer plaats. Op de Kortestreek en de Gedempte Gracht bieden zo'n 20 marktkooplieden hun waren aan. Daarbij moet u denken aan kleding, kaas, kip, vis en noten, maar ook aan thee, hobbymaterialen en benodigdheden voor dieren. Verder biedt Lemmer vooral vertier, terrasjes, restaurants, winkels, waaronder een grote watersportwinkel.

Horeca

Lemmer heeft een bruisend horecacentrum met restaurants in alle prijsklassen. Aanraders zijn Pizzeria La Gondola en Steakhouse Chicago.