Jachtverhuur Makkum

Zeilen en Jachtverhuur Makkum

Foto impressie, klik op de kleine foto.

jachtverhuur makkum ijsselmeer

jachtverhuur makkum ijsselmeer

jachtverhuur makkum ijsselmeer

jachtverhuur makkum ijsselmeer

jachtverhuur makkum ijsselmeer

Algemeen:

In de Middeleeuwen had Makkum de naam Poort naar de Zuiderzee. Dit had Makkum te danken aan twee sluizen, die eigendom waren van een nabijgelegen klooster. Makkum kon zich zo ontwikkelen tot een belangrijk handelscentrum met een strategische positie.

De Gouden Eeuw van Makkum startte in de 17e eeuw en duurde tot de 18e eeuw. Makkum was een belangrijk bedrijvigheids- en handelscentrum, inclusief steenbakkerijen, tegelbakkerijen, hout, olie, papier en pelmolens, scheepswerven en schelpkalkovens. De schelpkalkbranderijen waren de belangrijkste pijlers voor de welvaart van Makkum. Veel mensen waren hier werkzaam. Deze metselkalk van hoge kwaliteit werd onder andere gebruikt bij de bouw van huizen in Amsterdam. Het transport van het basismateriaal en de eindproducten gebeurde per schip en als gevolg daarvan floreerde de scheepvaart en de scheepsbouw. De schelpenvisserij was van belang naast de gewone visserij.

Wanneer we door Makkum wandelen zien we nog de getuigen van deze rijke historie. Makkum heeft een stedelijke structuur die dateert uit de 17e eeuw. Vooral bij de sluis vinden we fraaie koopmanshuizen met prachtige gevels en indrukwekkende ornamenten. Ook het voormalig waaggebouw is een bezoek waard.

Het wapen van Makkum toont een Zeemeermin van goud met in de rechterhand een naar rechts zeilend schip en in de linkerhand een kalkoven De 19e eeuw bracht een terugval als gevolg van het verzanden van de Zuiderzee waardoor de haven van Makkum niet meer bereikt kon worden. De bedrijvigheid liep terug en alleen de scheepsbouw en wat aardewerkfabrieken bleven over.

Naast de landbouw neemt de natuur (rietsnijderij in de Makkumerwaard) een voorname plaats in. De natuurgebieden langs de IJsselmeerkust zijn vermaard door de vele vogels en de grote variëteit aan planten.

Toeristische informatie:

De laatste jaren ontwikkeld zich het toerisme sterk in Makkum door de grote aantrekkingskracht op water(sport)liefhebbers. Het recreatiegebied “De Holle Poarte” met zijn strand, kampeerterrein, vakantiewoningen en boulevard trekt elk jaar grote groepen toeristen. Het brede zandstrand van Makkum, alsmede het kniediepe water, wat honderden meters het IJsselmeer in loopt, maakt het bij uitstek geschikt voor kinderen en surfers. Door de nooit aflatende wind en het kniediepe water is deze hoek van de voormalige Zuiderzee tot ver buiten de grenzen geliefd voor surfers. Voor de beginners zijn er twee surfscholen direkt op het strand, waar u eventueel ook een komplete uitrusting kunt huren.

Een bezoek waard is ook de aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar Makkum, het oudste aardewerkbedrijf van Nederland van het wereldberoemde Makkumer aardewerk.

Havens:

Winkels:

Makkum heeft een aantal kleine winkelstraatjes met een diversiteit aan winkels. Voor de liefhebber van zeilkleding is Zilt de moeite waard.

Horeca:

Langs de boulevard van Makkum bevinden zich diverse eetgelegenheden. In het centrum van Makkum vindt u een aantal gezellige café's en restaurants. U kunt bij het Posthuys terecht voor de betere keuken.