Welkom bij Bootverhuur Medemblik IJsselmeer

Zeilen Medemblik

Foto impressie, klik op de kleine foto.

bootverhuur medemblik ijsselmeer

bootverhuur medemblik ijsselmeer

bootverhuur medemblik ijsselmeer

bootverhuur medemblik ijsselmeer

bootverhuur medemblik ijsselmeer

Algemeen:

Uit opgravingen bleek dat de plek al lang werd bewoond toen Graaf Floris V aan het eind van de 13e eeuw zijn dwangburcht bouwde tegen de pas onderworpen West-Friezen. Medemblik kreeg in 1289 als eerste stadsrechten van de Graaf. Door de komst van het Noordhollandsch kanaal in 1824 werd Medemblik als havenstad minder belangrijk. De afsluiting van de Zuiderzee leek de economische nekslag te betekenen, maar in de jaren '60 van de vorige eeuw ontwikkelde de stad zich tot een bekend watersportcentrum met een levendig uitgaansleven.

Medemblik bezit, naast de musea, veel historische gebouwen, gevels en monumenten. Sinds 1887 heeft Medemblik een spoorverbinding met Hoorn. Het stationsgebouw van Medemblik dateert van het openingsjaar. Tegenwoordig wordt deze spoorlijn gebruikt door de Museumstoomtram Hoorn Medemblik en is het een toeristische attractie. In Medemblik is het International Sailing Center gevestigd. Vooral voor de internationale zeilwedstrijdsport is dit een belangrijke trainingsaccommodatie. Zo wordt ondermeer de jaarlijkse regatta vanuit dit centrum georganiseerd. Daarnaast worden op het IJsselmeer nabij Medemblik jaarlijks diverse Nederlandse-, Europese- en Wereldkampioenschappen georganiseerd op het gebied van de zeilwedstrijdsport.

De stad Medemblik heeft een oppervlakte van 108,81 km² (waarvan 100,05 km² water). Medemblik is de oudste stad van de samenwerkingsregio West-Friesland. Medemblik was tot 1 januari 2007 een zelfstandige gemeente, waartoe geen andere woonplaatsen behoorden. De gemeente behoorde tot de kleinste van de provincie Noord-Holland.

Medemblik kent als een oude kleine stad een groot aantal bezienswaardigheden. De belangrijkste zijn het Kasteel Radboud, de stoomtram Hoorn Medemblik, De Waag aan de Kaasmarkt.

Kasteel Radboud in de stad Medemblik is de enig overgebleven westfriese dwangburcht van Floris de Vijfde. In het 13e eeuwse kasteel is een bescheiden collectie gehuisvest van voorwerpen die de historie van het gebouw illustreren. Daarnaast is er een vaste tentoonstelling die inzicht biedt in het dagelijks leven in de Middeleeuwen.

Het kasteel is prachtig gelegen aan de kust van de voormalige Zuiderzee. Juist de ligging biedt de mogelijkheid om - naast de museale functie - allerlei andere activiteiten te ontplooien in en rond het gebouw. Zo worden er regelmatig huwelijken voltrokken en partijen en/of presentaties georganiseerd. Tevens zijn er elk najaar de zgn. vertelconcerten waarbij een combinatie wordt gemaakt van muziekstukken en toepasselijke verhalen.

Toeristische informatie: (zie ook http://www.medembliknu.nl)

De spannendste tijdreis met stoomtram en boot! De locomotief fluit en de stoker gooit kolen op het vuur! Wielen zingen en stoom sist. Vanaf de houten banken of het zachte pluche in de tram hoort en ziet u een verhaal uit een andere tijd. Tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik slingeren de stoomtrams door het Westfriese platteland en vaart de salonboot over het IJsselmeer naar Enkhuizen.

Naast het oude centrum ligt het Koningin Emma park waar kinderen en ouders zich kunnen vermaken in de speeltuin, kinderboerderij of om even tegen een golfballetje te slaan.

Midden in Medemblik ligt het lekkerste museum van Nederland: Bakkerijmuseum "De oude bakkerij". Hier bakt de bakker nog op ambachtelijke wijze zijn waren. Hij maakt hierbij gebruik van de oude gereedschappen die in het museum te zien zijn.

Havens:

1998 werd door Roy Heiner de eerste paal van het havengebouw geslagen. De jachthaven en het international sailing center werden op 22 mei '99 feestelijk geopend door oud-leden van Gedeputeerde Staten van Noord Holland en leden van het Olympisch Zeilteam Nederland en inmiddels draait de haven uiterst succesvol en wordt ze door vele passanten hooglijk gewaardeerd.

Medemblik is van oudsher het zeilwedstrijdcentrum van Nederland. Het is de thuishaven van internationale evenementen zoals de Holland Regatta (voorheen bekend als de SPA-Regatta) en Europese- of wereldkampioenschappen in diverse klassen, en van evenementen voor grotere jachten zoals de 24-uurs race. Deze positie is te danken aan de beschutte ligging aan hoge wal van het IJsselmeer, aan de aantrekkingskracht van het historische stadje Medemblik, en aan de inzet van de diverse wedstrijdorganisaties. In de jachthaven bevindt zich Brasserie Med met een terras aan het water en een mediterrane keuken. Voor de kinderen is er een klein speeltuintje en er zijn gratis skelters. Bij een late aankomst kunt u bellen voor een ligplaats en de code van het sanitair.

Het Regatta Center ligt een klein stukje buiten het centrum maar wél op loopafstand (een leuke wandeling door het Koningin Emmapark) van de stad. Op ca. 800 meter van deze jachthaven ligt een (klein) overdekt zwembad in Bungalowpark Zuiderzee.

Stichting Jachthaven Medemblik (uit de watersportalmanak.nl)

Medemblik kent 4 plaatsen voor passanten. Buiten, voor de haveningang van Medemblik ligt Regatta Center Medemblik, direct aan bakboord na de haveningang kunt u naar de Pekelharinghaven, rechtdoor passeert u aan stuurboord de gemeentehaven van Medemblik en ten slotte vindt u na de brug de haven van de Stichting Jachthaven Medemblik. We besluiten om door de brug naar de binnenhaven te gaan.

De Kwikkelsbrug wordt meestal snel bediend. Van maandag t/m vrijdag van 8-12, van 13-18 en van 19-20 uur. (Op zaterdag en zondag tot 20.30 uur). Na het passeren van de brug komt u aan stuurboord bij een meldsteiger. In het seizoen zit de havenmeester al op u te wachten om u een plaatst te wijzen. Het wordt box 104, steiger 5 west. Prima boxen met een vingerpier ernaast.

De jachthaven van de Stichting Jachthaven Medemblik ligt aan het oude centrum, omringd door oude historische gevels. Een gezellige familiehaven met voldoende faciliteiten. Nette toilet- en doucheruimten, een nachttoilet, water op de steiger (betaling), stroom via de bekende blauwe paaltjes op de steigers (betaling) en er is internet aanwezig (betaling). Naast de haven is een grasstrook, waar kinderen kunnen spelen. U kunt niet met uw pinpas betalen, alleen contant. Ook wordt er standaard geen betaalbewijs verstrekt.

Leuke straatjes met fraaie oude gebouwen, leuke winkelstraatjes.

Het avond leven in Medemblik is ongetwijfeld voor bezoekers iets onvergetelijks. Dankzij de grote horeca-dichtheid is er voor ieder wat wils op elk moment van de dag. Een behoorlijke diversiteit qua keukens, waarvan een aantal zeer gespecialiseerd, geven de bezoeker een ruime keus. Diverse café's en dancings maken dat er genoeg te beleven valt wanneer u in Medemblik wilt proeven aan het uitgaansleven. Voor meer specifieke informatie kunt kijken op de eigen website van de horeca. horeca.medemblik.net

bootverhuur medemblik ijsselmeer