Welkom bij Bootverhuur Wadennogmeer Muiden Markermeer

Zeilen Muiden

Algemeen:

Een vriendelijk zonnetje bruint uw gezicht. Geamuseerd aanschouwt u de drukte in de sluis terwijl één van uw vrienden alvast bij de ober bestelt. De hoge masten van een prachtige klipper trekken voorbij, een goed gesprek over wensen en dromen begint. Hier op het terras in Muiden komt u tot de conclusie: het leven is verrukkelijk.

Muiden, dat moet je beleven! Lekker eten, slenteren door de historische straatjes, speuren in de gezellige winkeltjes. Laat je betoveren door het Muiderslot. Beleef de historie en de romantiek. En het water..., beleef het water! Hijs de zeilen van de bruine vloot en voel de IJsselmeerwind door je haren...!

Koningen, kasteelheren, dichters en schrijvers, ze voelden zich door de eeuwen heen aangetrokken tot Muiden. Ook dat verklaart het unieke karakter van het nog altijd schitterende vestingstadje. Deze belangrijke plaats in de geschiedenis van ons land is tegelijk rustiek en gastvrij. En vooral one-of-a-kind.

Toeristische informatie:

Rijksmuseum Muiderslot te Muiden (Herengracht 1) ontvangt al bijna 125 jaar gastvrij haar bezoekers. Het is een prachtig middeleeuws kasteel, in oorsprong gebouwd rond 1280 door graaf Floris V. Meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen in het kasteel vertellen de geschiedenis van het leven op het kasteel in de Gouden Eeuw, de tijd waarin de schrijver P.C. Hooft het kasteel bewoonde. Buiten kunt u genieten van het zicht op de haven van Muiden en van het vergezicht over de vroegere Zuiderzee. Ook de gerestaureerde historische pruimenboomgaard, de vestingwallen en de sier- en nutstuinen zijn een bezoek meer dan waard.

Het fort op Pampus is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De historie en het mysterie van het ruim 100 jaar oude eilandje trekken jaarlijks tussen de 40.000 en 60.000 bezoekers per jaar. Een kort bezoek, een rondleiding door het fort, diverse arrangementen: op Pampus is van alles mogelijk. Het eiland ligt op ongeveer een half uur varen van het Muiderslot. Veerdienst Connexxion, vertrekt bij Muiderslot.

Muiden dankt haar imposante sluiscomplex aan het besluit de zeesluis in de Vecht van fort Hinderdam naar Muiden te verplaatsen. Het is gebouwd in 1672. De sluizen vormden voor bijna 300 jaar een belangrijke scheepvaartverbinding tussen Amsterdam en de Rijn. Tegenwoordig is het één van de drukste locaties van de pleziervaart. In 2005 werden de deuren, kolken en draaibrug grondig opgeknapt. Pal aan de sluis staat het ‘wereldberoemde' terras van café Ome Ko.

De eerste verdedigingswerken in Muiden waren in 1427 al een feit. In 1577 werd er een echte vesting gemaakt. Eerst met een wal, later gevolgd door bastions. Toen de Oude Hollandse Waterlinie in 1816 werd omgezet naar de Nieuwe is er van alles aan de Muider wal veranderd. Op de oostelijke vestingwal loopt een wandelpad. Je hebt er fraaie stadsgezichten en (de andere kant op) panorama's met de vestinggracht en de polders. Halverwege ligt het Muizenfort. Het Muizenfort werd eind 19e eeuw gebouwd in een ravelijn van de oostelijke vesting Muiden. De naam is later door de volksmond ontleend aan de muisgrijze uniformen van de soldaten die hier tijdens de mobilisatie van 1939 gelegerd waren. Het Muizenfort heeft een unieke ‘beer'. Deze dam scheidde niet alleen het zoute Zuiderzeewater van de zoete gracht, maar herbergt een gang met schietgaten van waaruit een sluis kon worden opengezet. Zo kon het land uit strategisch oogpunt onder water worden gezet. Het Muizenfort is nu het onderkomen van diverse stichtingen.

Onderdeel van de vesting is De Kazerne, een bomvrij gebouw uit eind 19e eeuw. Alleen de gevel aan het Kazerneplein is te zien, de rest van het gebouw gaat schuil onder een wal van aarde en gras. In de Kazerne zijn de bibliotheek en een crèche gevestigd. Bovendien houdt de gemeenteraad hier haar vergaderingen.

De Grote Kerk is een laat-gotische pseudobasiliek uit het begin van de 15de eeuw staat aan de Kerkstraat. De 28 meter hoge toren stamt uit de 12de eeuw. Een rondgang door de kerk levert veel interessants op, waaronder een wandbord ter herdenking van een zeven maanden durende pestepidemie, waarbij 650 van de toen 900 inwoners omkwamen. De kerk bezit verder 16 fraaie muurschilderingen. Nog elke avond om negen uur wordt de kleinste van de twee klokken geluid. Echte Muiders weten dat het om de 'papklok' gaat.

De Heilige Nicolaaskerk, prominent aan de Herengracht, is in 1825 door Rijkswaterstaat gebouwd (niet ongebruikelijk in die tijd). In 1895 werd de kerkzaal uitgebreid met een nieuw priesterkoor en kreeg toen het huidige aanzien. Het altaar is uitgevoerd in marmer en koper. De kerk beschikt over verschillende glas-in-lood ramen, die grotendeels na de oorlog zijn aangebracht. De houten beelden zijn successievelijk aan het inventaris toegevoegd, veelal door schenking. De luidklok in de kerk dateert blijkens het opschrift uit 1686, de luidklok in de toren is van 1945. De veertien kruiswegstaties vormen een recentere aanwinst in het interieur. Ze zijn door de plaatselijke kunstschilder, Cees van Hecke, in 1983 geschilderd.

Op de oostelijke oever van de Vechtmonding (vlakbij het Muiderslot) zit ‘de Peperbus', een bouwwerk rond zijn twee sluizen die onderdeel waren van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hiermee kon het voorterrein van het Slot onder water worden gezet om de vijand dwars te zitten. Wie de vorm van het bouwwerk ziet, begrijpt de naam Peperbus.

 

Havens:

Vanaf het Markermeer vaart u langs Pampus. Onder Pampus ligt Muiden. Bij het aanvaren van de route naar het centrum van Muiden is het zaak om de vaargeul aan te houden en vanaf de boeien M1 het midden van het vaarwater aan te houden. Vanaf de boeien M3 beginnen de uiterwaarden en deze zijn van uitermate hard basalt. Bovendien is het aan weerszijden van het kanaal ondiep en niets is erger dan in het zicht van de haven te stranden. Direct als u Muiden binnenvaart ziet u aan stuurboord de jachthaven van de Koninklijke Nederlandse Zeil & Roeivereniging Muiden, kortweg KNZRV. Koninklijk is niet zomaar, zelfs de Groene Draeck ligt hier in de haven, vrijwel iedere dag begeleidt door een paar mannetjes die, mocht het Hare Majesteit behagen om te gaan zeilen, zorgen dat het schip pico bello klaar ligt.

Wij laten Koninklijk voor wat het is en begeven ons naar de Stichting Jachthaven Muiden, waar we vaker verblijven tijdens onze tochten. De Jachthaven is niet groot, klein zelfs, boxen zijn vrijwel nooit vrij, er is geen grote receptie met vlaggen en wimpels, het is gewoon een jachthaven. De haven is zogezegd klein, maar gezellig. De laatste jaren liggen er ook wel wat grotere schepen, maar iedereen is welkom, in gepaste kleding of niet.

We worden ontvangen door de heer Dercksen, die in zijn hokje, want kantoor is een te groot woord, over zijn brilletje heen kijkend ons welkom heet. We hebben aangelegd naast een ander schip want het was al druk in Muiden. Afrekenen van schulden voor het liggeld gaat soepel, een streep door de boot betekent dat je betaald hebt. Geen computers, gewoon een kwitantie. Alleen het tarief is veranderd… Was Muiden nooit echt voordelig om aan te leggen, nu komt het nieuwe tarief van toeristenbelasting er nog bij. Voor ieder persoon dat aan boord is moet 2 Euro per dag worden betaald. Voor een gezin met twee kids betekent dit per dag dus 8 Euro extra. De tijd breekt weer aan dat verstekelingen weer populair worden. We rekenen met onze negen meter en twee personen 20,20 Euro af en merken op dat we het bedrag hoog vinden. De havenmeester van alle jachthavens zijn er ook niet blij mee verteld de havenmeester, maar het is hier altijd druk en dat zal ook wel zo blijven.

De haven is dit jaar vernieuwd met nieuwe planken op de steigers en zelfs de stroomkastjes zitten weer vast op de steigers. Het tankstation staat er nog en het sanitairgebouw is nog steeds hetzelfde: Goede douches, warm water in overvloed en een speciaal nachttoilet. Meer is er niet in de haven. Hoewel wat willen we eigenlijk meer? We willen naar Ome Ko.

Winkels:

Muiden maakt een knusse en gezellige indruk en er is een ruim aanbod in winkels. Tafelen is een jong en dynamische traiteur in het historische centrum van Muiden. Tafelen bestaat uit een traiteurs- en een cateringgedeelte. In de winkel worden dagelijks verse huisgemaakte gerechten verkocht, die iedere dag wisselen. Ons assortiment bestaat uit vlees, vis, pasta's, vegetarische gerechten, wild, desserts, huisgemaakte pizza's, en broodjes.

Horeca:

In Muiden zijn enkele restaurants. Het terras van Ome Ko, een café uit een verloren tijd, trekt altijd veel publiek. Het ligt aan de sluis naar de Vecht en daar is altijd wel wat te doen. Watersporters die het sluizen nog moeten leren kunnen beter ergens anders oefenen, zonder publiek.