Welkom bij Bootverhuur Wadennogmeer Oudeschild Texel Waddenzee

Zeilen Oudeschild (Texel)

Algemeen:

Oudeschild is een dorp dat gelegen is aan de oostkant van het Nederlandse waddeneiland Texel. Het dorp ligt knus en uitgestrekt achter de hoge deltadijk. De De Ruyterstraat is een kilometer lange straat met boeiende geveltjes. Samen met het witte historische kerkje en monumentale molen de Traanroeier maken zij van Oudeschild een sfeervol dorpje.

Vaaraanwijzing:
Vanuit Den Oever vaart u afhankelijk van de wind in 2,5 tot 3 uur naar Oudeschild. Om optimaal van de stroom te profiteren vertrekt u na de sluis zo'n 2 uur voor laagwater Den Oever (check hier het Tij). Let goed op de Middelplaat en Boerenplaat aan bak- en stuurboord, meestal ziet u daar zeehonden. U vaart via het Visjagersgaatje het Malzwin in en als u richting Oudeschild gaat varen na de GvS6 heeft u de stroom mee richting de OS1 die voor de haven ligt.
Vanuit Den Oever vertrekt u ±3 kwartier voor laagwater Oudeschild richting de T13 en daarvandaan richting de GvS6 om met het instromende water richting Den Oever te varen.
Over de Bollen wordt ivm de diepgang van de Kapitein Rob niet aanbevolen.

Toeristische informatie:

In de 17e eeuw was Oudeschild een dorp met internationale betekenis dankzij de Rede van Texel. Van daaruit vertrokken alle VOC schepen. Het dorp beleefde toen een glorietijd. In het Maritiem en Juttersmuseum vindt u veel terug van deze boeiende periode. Daar ziet u nog veel meer interessante onderwerpen over het maritieme heden en verleden.

Oudeschild is ook de thuishaven van de indrukwekkende vloot Texelse noordzeekotters. In de weekends liggen ze stoer en schilderachtig in de visserijhaven afgemeerd. En als u geluk heeft geeft het Oudeschilder Visserkoor een openluchtconcert. In de oude haven zijn meestal vele traditionele en klassieke schepen te bewonderen naast de diverse garnalenkotters, werkschepen en de rondvaartboten. Het havengebied biedt steeds een boeiend en afwisselend schouwspel. Restaurants, cafeetjes en terrassen maken de gezelligheid compleet. Het dorp Oudeschild ligt knus en uitgestrekt achter de hoge deltadijk. De Ruyterstraat is een kilometer lange stoet boeiende geveltjes. Samen met het witte historische NH-kerkje en monumentale molen de Traanroeier maken zij van Oudeschild een sfeervol dorpje. Zondagavond op ca. 22.00 uur vaart het grootste deel van de visservloot uit. Een indrukwekkend schouwspel om mee te maken!

Ecomare is het natuurcentrum voor bezoekers en inwoners van Texel. Ook het bezoekerscentrum van Nationaal Park Duinen van Texel is gevestigd in Ecomare. Het is zeker een bezoekje waard. Omstreeks 1300 bestond Texel slechts uit de hoger gelegen keileemopstuwingen van het 'oude land'. Deze gronden waren veelal gescheiden of ten dele doorsneden met kreken, terwijl lager gelegen gronden regelmatig overstroomden. Los hiervan lag in het noorden het eilandje Eijerland.

In de 14e, 15e en 16e eeuw vonden tal van bedijkingen plaats op het toenmalige Texel. De belangrijkste was Waal en Burg, gelegen tussen Den Burg, De Koog en De Waal, bedijkt in 1532 en weer bedijkt in 1617. Deze bedijking is van groot belang geweest, omdat zij een enorme slenk afsneed, waardoor het zeewater van west naar oost geen vrij spel meer had. Waarschijnlijk vreesde men later weer voor doorbraken, want in 1629/1630 volgde op bevel van de Staten van Holland de aanleg van een verbinding tussen de duinen bij De Koog en het eiland Eierland. Het aanleggen van deze stuifdijk was met de technische mogelijkheden van die tijd geen groot probleem, omdat het voormalige zeegat al in sterke mate was verzand. Ten gevolge van aanstuivend zand, dat door het planten van helm werd vastgehouden, ontstonden aan de zeezijde van de stuifdijk nieuwe duinen en kreken. Daardoor werd het mogelijk aan de westzijde nieuwe stuifdijken aan te leggen. Omstreeks 1850 moet langs de huidige kustlijn een gesloten duinenrij hebben gestaan. In 1851 brak deze duinenrij tijdens een zeer zware storm op drie plaatsen door en wel ter hoogte van de Muy, de kleine Slufter en iets ten zuiden van de weg bij de Krim (grote Slufter). In 1878 werd de doorbraak bij de Muy hersteld. De grote Slufter stoof dicht, terwijl de kleine Slufter nog steeds bestaat. Destijds lukte het niet de kleine Slufter af te sluiten, maar inmiddels beseft men de waarde van dit gebied en is van afsluiting geen sprake meer! De Slufter is een ideale stek voor veel vogels, maar ook de vegetatie maakt het gebied boeiend. Onder invloed van het zoute water dat regelmatig in het gebied dringt, komt er veel lamsoor voor. Deze plant zorgt ervoor dat de vlakte in juli en augustus grotendeels lila gekleurd is. Andere planten die in de Slufter voorkomen zijn voornamelijk kweldergras en in mindere mate Engels gras. In en rond het duinmeer van de Muy worden regelmatig lepelaars en blauwe reigers waargenomen. Ook komen in de rest van het gebied diverse andere soorten vogels voor.

Met een ca. 30 km lang zandstrand heeft u op Texel volop de ruimte. Er zijn diverse strandopgangen, waar o.a. strandpaviljoens gevestigd zijn. Bij paal 9 (bij Den Hoorn) en paal 28 (bij De Cocksdorp) zijn de strandpaviljoens het hele jaar geopend.

Op de meeste plaatsen is in de zomer strandbewaking aanwezig. Zwemmen is langs het hele Noordzeestrand toegestaan met uitzondering van het stuk bij Paal 31 t/m 33.

Met het openbare vervoer vanuit Oudeschild kunt u overal uitstekend terecht op het eiland. De meeste plaatsen en bezienswaardigheden zijn ook uitstekend per fiets te bereiken. Zwemparadijs Calluna vindt u in de Koog.

Havens:

Oudeschild is goed herkenbaar. De molen achter de dijk is al sinds jaar en dag het kenmerk van deze vissershaven. Na de T 16 maak ik alles gereed om bij de T 14-OS 1 naar de haven te varen. De reden waarom ik daar bij de T16 mee begin is simpel; de stroom staat er goed onder en voordat je het weet schiet ik er voorbij. Vanaf de T 14-OS 1 gaat het dwars op de stroom naar de OS 3. Tijdens de invaart van de haven kijk ik terloops even naar de geleidelichten Oc 6s (Occulting is een licht dat langer aan is dan uit) op een koers van 291°. Bij een stevige in of uitgaande stroom staat er tussen de havenhoofden een sterke neer (een omgekeerde stroomrichting tussen de havenhoofden) dus gas er op en recht de haven in. Eenmaal binnen de pieren gaat het gas er van af en vaar ik de Zuiderhaven in. Door direct stuurboord uit te gaan vaar ik via de grote werkhaven, met vaak veel grote visserschepen, naar de jachthaven. Deze bevindt zich achter de jachthaven van W.S.V. Texel. Ik moet dan ook eerst stuurboord aanhouden en met een grote bocht langs de dijk naar de Waddenhaven. De weg er heen is een beetje zig-zag maar er liggen voldoende gele boeien.

In de jachthaven is voldoende diepgang, ook al is het eb. Er mag zelf een box worden gekozen. Wel worden de schepen verzocht om aan de juiste steiger af te meren. De bootlengte staat op de hoofdsteiger aangegeven. Hoe verder u de haven invaart hoe groter de lengte. De drijvende steigers hebben allemaal vingerpieren, die niet al te lang zijn en iets van uw evenwichtsgevoel vragen. Ook zijn er voldoende elektra- en watertappunten. Er wordt in deze haven met een sep key systeem gewerkt. De liggeldbetaalautomaat is een extra service van Waddenhaven Texel om 24 uur per dag uw liggeld te betalen, ook als de receptie niet open is.

Alles wijst er op dat bij de aanleg van deze haven over veel dingen goed is nagedacht. Het havenkantoor met alle voorzieningen staat op de funderingen van het voormalige pompstation. De haven zelf ligt in het oude koelwater bassin van de Texelse elektriciteitscentrale. Het fraaie bouwwerk is het kloppend hart van deze jachthaven. Hier vindt u alles voor een prettig verblijf. Luxe sanitaire voorzieningen, ruime douches met thermokranen. Keurig schoongehouden. De wasserette (met afwasgelegenheid) vindt u in de centrale hal. Er is een aparte meteokamer met navigatie-informatie over de omgeving en een meteoterminal waarop u alle informatie over de weersontwikkelingen vindt. Op de eerste verdieping bevindt zich de lounge waar u lekker kunt vertoeven om te lezen en te relaxen. Uw e-mail kunt u verzenden en ophalen met de Internetcomputer in de lounge. U kunt ook met uw eigen laptop voorzien van een draadloze WiFi verbinding of Wifi insteekkaart, gratis internetten via ons breedband netwerk. Waddenhaven Texel heeft een modern tankponton dat aan de meest strenge milieueisen voldoet. U tankt voordelig diesel en benzine voor dezelfde prijs als bij een pomp op het land.

In de haven vindt u Speelwrak "Het Piratenschip". Dit unieke spectaculaire 35 m lange scheepswrak zit vol klim- en klautermogelijkheden en eindeloos speelplezier voor kinderen van 3 tot 16 jaar. Ook is er een Barbecueplaats. Bij de strandingsplaats is een grote BBQ-plaats gemaakt met maar liefst 8 aparte BBQ-plekken. Rondom voorzien van bankjes en picknicktafels om samen lekker te genieten. En de kinderen vermaken zich wel!

Minisupermarkt De Bevoorrading heeft elke dag vers afgebakken broodjes, de krant en een ruime keus levensmiddelen en lekkernijen. Alle VVV-informatie over Texel is er verkrijgbaar. Hier zijn goede fietsen te huur. Direct naast de haven ligt Eetcafé "De Compagnie" met een groot uitzichtterras. Daar kunt u gezellig terecht voor een lekker drankje en een smakelijke lunch of diner. Het uitzicht over de Waddenzee en over de havens is uniek.

Winkels

Op fietsafstand vindt u Den Burg met een groot winkelhart. In Oudeschild vindt u een sparsupermarkt, 2 uitstekende viswinkels en een aantal toerische winkels. Ook zijn er 2 goede watersportzaken.

Horeca

Er bevinden zich rond de haven meerdere restaurants. Ook in Den Burg treft u een ruime keuze aan horeacagelegenheden aan. In het Dennenbos is een bezoekje aan De Worsteltent de moeite meer dan waard. Het is gesitueerd in een fraaie 300 jaar oude boerderij. Hier kunt u alleen of met het hele gezin heerlijk genieten van een verrassingsmenu of à la càrte iets bestellen. Er wordt gekookt met een knipoog naar de Italiaanse keuken. Op het rustieke tuinterras geniet u tussen de bomen van een verkoelend briesje. In de zomer is er elke zondagmiddag live-muziek, bij mooi weer natuurlijk buiten!