Welkom bij Bootverhuur Wadennogmeer Stavoren IJsselmeer

Zeilen Stavoren

Algemeen:

Stavoren, Frieslands oudste stad en één van de Friese Elfsteden, beleefde haar bloeiperiode in de tijd dat zij deel uitmaakte van het eens zo machtige hanzeverbond. Het ligt direct aan het IJsselmeer (de vroegere Zuiderzee) en is vandaag de dag een plaats met diverse binnen- en buitenhavens voor zowel de eigen vissersvloot als de recreatievaart.

Een belangrijke plaats binnen de recreatievaart wordt ingenomen door de traditionele zeilvloot (oude, voor chartervaart ingerichte zeilschepen) en de veerboot-verbinding met Enkhuizen. Maar ook voor de landrotten is Stavoren een prima plek om te vertoeven.

Stavoren is ideaal voor watersporters. Via het Johan Frisokanaal is er een verbinding met de Friese-Meren met leuke dorpen en steden als Sloten, Heeg en Sneek.

Natuurlijk zijn via het IJsselmeer zowel Lemmer, Hindeloopen als Makkum te bereiken, maar ook Enkhuizen en Medemblik aan de overkant zijn dichtbij. Daarnaast zijn ook de Wadden- en Noordzee niet ver weg. Ook voor niet zeilende watergenieters is er keus genoeg; er zijn speciale zwem-, surf- en kitesurfstranden; ofwel in Stavoren of vlak in de buurt.

Het landschap rond Stavoren is boeiend; het stadje ligt tussen water en weilanden, in de buurt van diverse natuurgebieden.

Vlakbij liggen de kleine dorpen Skarl en Mirns (beide met klokkestoel), Laaxum (met het kleinste haventje van Nederland) en het interessante Molkwerum (met een museum in de voormalige koekfabriek). In de velden even ten zuiden van Stavoren ligt Warns op een keileemhoogte met vlakbij het Roode Klif. Vlakbij Stavoren ligt ook het prachtig glooiende Gaasterland. Met zijn bossen en kliffen biedt het een mooi contrast met de weilanden en het water.

Toeristische informatie:

Voor zowel de bezoekers als de eigen inwoners is Stavoren een mooie plek om te genieten van de mogelijkheden die het biedt: zwemmen, vissen, surfen, zeilen, wandelen, fietsen etc. Dit alles maakt Stavoren en zijn omgeving een bezoek meer dan waard. Er zijn dan ook voldoende gastvrije onderkomens zoals campings, pensions, hotels, en jachthavens. Tevens is er een ruime keus aan restaurants en uitgaansmogelijkheden.

Havens:

Marina Stavoren is uniek gelegen tussen het IJsselmeer en de Friese Meren. Het oude elfstedenstadje Stavoren ligt op loopafstand en in het bosrijke Gaasterland kunt u heerlijk fietsen. De haven biedt u optimale faciliteiten voor het gehele gezin.

Centrale ligging Vanwege het grote vaargebied is de haven een ideale uitvalsbasis. Een vaartocht naar de waddeneilanden of een dagje naar Enkhuizen of Medemblik is goed te doen. Maar ook is het altijd prima toeven op de Friese Meren, waar u plaatsen als Heeg en Woudsend tegenkomt.

In de jachthaven is iedere box uitgerust met een stroom- en drinkwateraansluiting. De auto kunt u parkeren op een bewaakt parkeerterrein. Voor het havenkantoor vindt u het tankstation en de afzuiginstallatie voor bilge- en fecaliëntank.

In het hoofdgebouw vindt u een overdekt zwembad, een wasserette, een watersportwinkel en een supermarkt hier liggen iedere morgen verse broodjes voor u klaar). Voor de jongere gasten is er een speelweide met speeltoestellen en een overdekte speelruimte met o.a. een air-hockey tafel, voetbaltafel en een biljart. Voor de huur van een auto of fietsen kunt u bij de havenmeester terecht. Het clubhuis, centraal gelegen op de haven, is een gezellige locatie om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten over de belevenissen van de dag.

Op loopafstand van de haven bevinden zich camping Súdermeer en het vakantiepark Waterrijck Stavoren. De camping en het vakantiepark zijn direct vanaf de haven te bereiken.

Altijd een aardige tussenplaats voor watersporters. Stavoren is net als Lemmer een verzamelplaats voor zeilers en mensen die met een motorboot varen. De zeilers komen vrijwel allemaal via het IJsselmeer en met een motorboot is Stavoren goed bereikbaar via de kanalen.

Komende vanaf de kanalen heeft u een zeer ruime keus aan ligplaatsen: Marina Stavoren Binnen (met zwembad) en de gemeentelijke binnenhaven aan stuurboord. Daar heeft u rondom het eiland veel plaats, maar het is er ook zeer druk, stapelen dus.

Wij varen Stavoren aan vanuit Lemmer en na het omzeilen van Vrouwenzand is het gemaal een goed zichtbaar teken. Dichter bij de haven moet u even letten op de ingang, die is vanaf het zuiden naar het noordoosten aanvaarbaar. U vaart tussen 2 stenen pieren door richting de Johan Friso sluis. Bij de sluis is het vaak erg druk en in de vakantieperiode moet u met een flinke wachttijd rekening houden.

Direct bij het invaren tussen de twee pieren draait u naar stuurboord, richting haven. Denk even om de stenen die ver in het water liggen. De oostzijde is ondiep, maar is duidelijk aangegeven door oranje ballen in het water. Na binnenkomst in Marina Stavoren kunt u bakboord aanhouden en naar de meldsteiger varen. Van daar uit loopt u naar het havenkantoor waar u een plaats aangeboden wordt.

Marina Stavoren (2350 ligplaatsen) heeft alles wat je van een moderne haven mag verwachten. Veel ruimte voor passanten die in een box kunnen liggen. Uitgebreide toiletvoorzieningen, een watersportwinkel, een croissanterie, die losse broodjes verkoopt, een technische servicedienst met kraan tot 60 ton, een restaurant aan de zuidzijde van het haventerrein, waar ook een strand is en een kinderspeelplaats. Uiteraard is voor iedere box een stroomvoorziening en water op centrale plaatsen op de steigers. Marina Stavoren ligt zeer dicht op het IJsselmeer, zonder veel beschutting, waardoor het er wel eens wat onrustig kan liggen

Het enige wat we een bezwaar vinden is de afstand naar het centrum van Stavoren. Minimaal 15 minuten lopen tot het vrouwtje van Stavoren die nog altijd uitlijkt op de gemeentelijke buitenhaven. Maar de afstand lopen maakt veel goed. In de kleine stad zijn diverse prettige restaurants, u kunt even gluren naar andere schepen bij Nautisch Kwartier Stavoren, importeur van Benneteau. In de gemeentelijke haven liggen veel bruine vloot schepen en er is altijd een gezellige drukte.

Winkels:

Een ruim gesorteerde supermarkt met slijterij, een scheepswinkel, veel snackbars, haringkramen en diverse kleine winkels maken het geheel compleet.

Horeca:

Stavoren biedt u vele mogelijkheden op gebied van uitgaan en amusement. Er zijn meerdere eetcafé's, restaurants etc. In Stadsboerderij De Koebrug kun je terecht voor een Schots a la carte diner en voor meer dan 400 soorten Schotse Single Malt Whisky.