Welkom bij Bootverhuur Wadennogmeer Vlieland Waddenzee

Zeilen Vlieland

Algemeen:

Terwijl op de andere eilanden de aangrenzende zandplaat, het voornaamste dorp en de veerdam aan de westkant liggen en de uitgestrekte woeste gronden oostwaarts, is dat bij Vlieland andersom. De zandplaat de Richel en het dorp liggen in het oosten, de natuur -in de vorm van een enorme kale vlakte en een smal duingebied- in het midden en het westen. De zandvoorraad op de Vliehors en de overheersende westenwinden zorgden voor de vorming van het hoogste duin op de Waddeneilanden: het veertig meter hoge Vuurboetsduin, met daar bovenop de vuurtoren.

In de luwte van dat duin ligt het dorp Oost-Vlieland, waarvan de oudste vermelding uit 1245 dateert. Vanaf het laatste kwart van de 16e eeuw beleefde het dorp een bloeiperiode die zou duren tot het begin van de 19e eeuw. Het profiteerde van zijn gunstige ligging aan een beschutte rede, die steeds intensiever gebruikt werd door het toenemende scheepvaartverkeer naar de koloniën van de Republiek. Het dorp wordt beschermd door een dijk en omringd door bos en duin. In het dorp bevinden zich verscheidene monumentale panden, waardoor het dorp een sfeerbeeld oproept van een honderd jaar geleden. De winkels, terrasjes en uitgaansgelegenheden houden het dorp echter levend. Vlieland heeft 1137 inwoners.

Winkels

Oost-Vlieland heeft een prachtige oude winkelstraat omgeven door bomen. Hier vindt u ook de Spar Supermarkt.

Horeca

Op Vlieland treft u vele restaurantjes en café's. Tot onze favorieten behoren Restaurant De Wadden en Café de Zeevaert.

Havens:

Waddenhaven Vlieland ligt circa 800 meter van het dorp Oost-Vlieland en een steenworp van het strand. De haven bestaat uit een werkhaven en een jachthaven. Momenteel wordt de haven ingrijpend vernieuwd en uitgebreid. In de haven is de aannemer met groot materieel werkzaam. De verwachting is dat de haven vanaf 15 mei 2008 weer is opengesteld maar de aannemer is ook na 15 mei werkzaam in de haven en omdat er geleidelijk steigers worden geplaatst is er maar een beperkt aantal ligplaatsen.