Welkom bij Bootverhuur Wadennogmeer Voldendam Markermeer Gouwzee

Zeilen Volendam

Algemeen:

Toeristen van over de hele wereld kunnen erover meepraten.

Volendam, het mooie vissersdorp aan het IJsselmeer, met zijn klederdracht, voetbal, muziek en vis. Kleine huisjes op het doolhof achter de haven, souvenirwinkels 7 dagen per week geopend. Restaurants met een Volendamse sfeer waar een belangrijk deel van de menukaart uit vis bestaat. Zo uit het water vers op het bord. Klederdracht?

Op hoogtijdagen en op de Volendamse dijk loopt nog een groot deel van de bevolking in het wereldberoemde kostuum. Zelf kunt u ook in kostuum een foto laten maken. Voor de liefhebbers van watersport is Volendam een ideale plaats om te zeilen of te windsurfen.

Wilt u wel graag het water op maar u niet inspannen? De Marken Express brengt u per boot naar Marken. Vanaf April tot eind oktober elk half uur een afvaart vanuit de Haven van Volendam. De historische wandelpuzzelroute van Hotel Spaander neemt u mee naar de mooiste plekjes van Volendam.

In de Rokerij van Smit Bokkum kunt u zien hoe de paling gerookt wordt. De Visafslag is in de zomermaanden geopend daar wordt de vis geveild als de vissersboten de haven in komen, alleen door de week in de morgen en aan het eind van de dag. Buiten het dorp kunt u de kaasboerderijen en klompenmakerij bezichtigen. Diamantslijpen, een Amsterdams beroep, maar ook in Volendam te bezichtigen. Vergeet ook het museum niet! Oude vissersinterieurs, klederdracht en, uniek in de wereld, het Sigarenbandjes huisje.

U ziet, Volendam biedt u van alles en nog wat voor een leuke dag of langer verblijf.

Toeristische informatie:

Havens:

Volendam, wie kent het niet van de klederdrachten en folklore die we graag in stand houden. Na ons laatste bezoek aan de gemeentehaven in Volendam hadden we ons zelf beloofd om daar voorlopig niet meer aan te leggen. Niet vanwege de karige accommodatie voor passanten, niet vanwege de drukte om vele rijen dik te liggen, maar vooral om de herrie die de druk bezochte plaats met zich meebrengt. De laatste avond dat we in Volendam waren konden we tot zeker 24 uur elkaar aan boord niet verstaan vanwege de herrie die uit de kroegen kwam. In Volendam lag je precies voor de kroegen. Gemakkelijk als je van het echte kroegleven tot laat in de nacht houdt, maar wel eens vervelend als de bierglazen op je boot gegooid worden en men 's nacht je trossen los gooit.

Maar Volendam heeft een nieuwe haven: Marina Volendam. Reden om maar eens te gaan kijken want vanaf 1 mei 2007 zijn ze geopend.

De aanloop naar de nieuwe Marina ligt op route naar de oude gemeentehaven. Nadat we tussen de betonning doorvaren merk ik op dat het best wel een smalle ingang is tussen de gele ton en een groene. Achteraf blijkt dat de ingang al eerder was, zoals het hoort tussen de rode en de groene ton in, niet erg duidelijk aangegeven, maar dat gaat men nog verbeteren.

Vervolgens varen we de haven binnen en willen ons naar de aanmeldsteiger begeven zoals op de website staat. Twee mannen in een klein bootje zijn daar aan het werk en melden ons dat er nog geen aanmeldsteiger is, maar dat we de tweede steiger kunnen nemen, “zoek maar een plaats uit”. Het blijkt achteraf de havenmeester Gérald Houwer te zijn. De tweede steiger is voor onze boot veel te groot en we varen door naar de kant, waar wat meer passende boxen zijn. Keurige kunststof palen aan de waterzijde en mooie vingerpieren aan de steiger gemonteerd. Echter de vingerpieren zijn van hard beton en onbeschermd. Zo te zien akelig scherp. Oppassen dus als u daar aan gaat leggen. Terwijl we aanleggen komt de havenmeester al naar ons toe op zijn fiets. “Deze box is nog niet verhuurd aan een vaste ligger dus blijft u hier maar mooi liggen als u dat wilt. De stroom kunt u zo aansluiten, als u wilt kunt u zich aanmelden in het kantoor tot 17.00 uur, dan ben ik even weg en om 19.00 uur ben ik terug. Ik ga nu naar die Duitser want die kan het niet vinden, ik zie u straks wel.”

Onze algemene indruk is positief. Het wordt een mooie haven. Ook de omgeving is nog niet afgebouwd. Marina Volendam is een onderdeel van een groot recreatieobject dat zal worden geëxploiteerd door RoomPot. Als het klaar is zal het er uitstekend gaan uitzien en als u van recreatieparken houdt dan mag u dit niet missen. De jachthaven wordt geëxploiteerd door dezelfde eigenaren als Marina Makkum.

Marina Volendam ligt op een twintig minuten lopen van het oude Volendam, best wel ver. In 2008 is het recreatiepark volledig klaar en kan men daar voor allerlei zaken terecht. Onderweg naar oud Volendam wandelend ontdekken we een nieuwe waterport winkel: Waterport & Outdoor Volendam , een aardig gesorteerde winkel, lid van Nautic Ring. Ook deze winkel is nog ietsje in wording maar dat komt best wel. Vriendelijke mensen die helaas het artikel wat ik wil vervangen niet in voorraad hebben Het gebeuren om de Marina Volendam maakt een indruk alsof je op Curaçao bent aangekomen, hoge huizen en fraaie boulevards in wording. De haven heeft mooie brede steigers met opvallende bolders met een ingebouwd blauw lampje. Boompjes op de hoofdsteiger en beveiligde hekken naar de individuele steigers.

Volendam heeft twee winkelcentra; het Havenhof aan de Zeestraat in de Oude Kom van Volendam en winkelcentrum De Stient aan de Steile Bank, dichtbij het Stadskantaar. Daarnaast zijn er meerdere winkelstraatjes met eendiversiteit aan winkels.

Paviljoen Smit-Bokkum is direct gesitueerd aan het Marinapark. Hier wordt al meer dan 150 jaar de enige echte beroemdste paling van Volendam gerookt. Het heeft een prachtig terras aan het water. Er zijn talloze café's en restaurants te vinden, waaronder het zeer beroemde Hotel Spaander.